La veu de l’experiència o fer segons bufa el vent

Farà quinze anys vaig assistir a una decisió important que s’havia de prendre a casa Rafel de Caxanc de Gandesa. De cop i volta la vinya va aparèixer a les nostres vides i calia fer-se càrrec d’ella. Jo havia anat a vermar moltes vegades, però res més.
Als anys del canvi de segle a la Terra Alta es feien grans plantacions de varietats negres, el vi negre era el millor, prevenia malalties… i la gent estava expectant amb les obres del reg i amb l’arribada del manà del cel gràcies a les centrals eòliques que apareixien en forma de projecte.
Finalment a casa va prevaldre l’experiència transmesa per part de mon iaio a mon pare i la garnatxa blanca va ser la tria per plantar. Completament a contracorrent del que s’estava fent, al costat de les vinyes velles plantades per mon iaio, van nàixer les noves garnatxetes, de peus americans, empeltades pel Carxano.

image

Després de 15 anys, la Terra Alta és el cor mundial de la garnatxa blanca i les centrals eòliques han proliferat pels llocs permesos, segurament amb les pertinents comissions que ara deuen descansar a Andorra, Suïssa o vés a saber on,  i ara sense subvencions, ja no són tan fantàstiques com les van pintar.
Els vents van bufant, les vinyes creixent i les coses adaptades a la terra triomfen. Apostar per la tradició té el valor afegit de l’experiència, però la repercussió al mercat més que exigent del vi, apareix quan s’ha estat treballant des de la innovació, amb els elements autòctons.
Brindem amb una copa del nostre vi, per la nostra terra, que no la tornem a vendre al primer que passa amb promeses que s’emporta el vent, sinó que ella, la nostra terra, ens donarà el que necessitem, cuidant-la, respectant-la, creient en ella i en qui hi viu. Visca la terra…

Publicat per Marc Jornet Niella

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s